arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 10: Sarawak dan Sabah

10 questions · Form 2 Sejarah Bab 10: Sarawak dan Sabah

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Masyarakat Murut di Sabah terkenal dengan reka bentuk rumah panjang yang mempunyai...

  1. Lantai lansaran (papan anjal untuk permainan tradisi)
  2. Bumbung berlapis tiga
  3. Tiang batu konkrit
  4. Pintu gerbang besi
Show answer

Answer: A

Rumah panjang Murut mempunyai ruang khas yang dipanggil lansaran untuk aktiviti tarian adat dan kebudayaan.

2. Ketua rumah panjang dalam masyarakat Iban di Sarawak dikenali sebagai...

  1. Tuai Rumah
  2. Orang Tua
  3. Bobohizan
  4. Datu Patinggi
Show answer

Answer: A

Tuai Rumah bertindak sebagai ketua komuniti bagi menguruskan keselamatan dan ketenteraman di Rumah Panjang masyarakat Iban.

3. Apakah peranan utama Bobohizan (atau Bobolian) dalam masyarakat Kadazandusun di Sabah?

  1. Mengarahkan upacara keagamaan dan penyembahan semangat padi
  2. Mengutip cukai perdagangan
  3. Menjadi panglima perang
  4. Membina rumah panjang
Show answer

Answer: A

Bobohizan merupakan golongan pendeta wanita yang menguruskan ritual keagamaan dan perayaan Pesta Kaamatan.

4. Apakah hasil laut berharga yang dikumpul oleh masyarakat tempatan di Sabah untuk didagangkan ke China?

  1. Sarang burung dan trepang (gamat)
  2. Mutiara tiruan
  3. Rumput laut buatan
  4. Tiram karang
Show answer

Answer: A

Sarang burung dari gua batu kapur (seperti Gua Madai) dan trepang menjadi barangan dagangan bernilai tinggi.

5. Perayaan utama masyarakat tempatan di Sarawak sebagai tanda bersyukur atas hasil tuaian padi yang berlimpah ialah...

  1. Hari Gawai
  2. Pesta Kaamatan
  3. Pesta Regatta
  4. Pesta San Pedro
Show answer

Answer: A

Hari Gawai (Gawai Dayak) disambut meriah oleh masyarakat Dayak di Sarawak menandakan tamatnya musim menuai.

6. Sistem Kedatuan di Sarawak merupakan sistem pentadbiran tempatan yang diamalkan oleh masyarakat...

  1. Melayu pesisir
  2. Iban
  3. Bidayuh
  4. Penan
Show answer

Answer: A

Sistem Kedatuan diamalkan oleh pembesar Melayu pesisir Sarawak seperti Datu Patinggi, Datu Bandar, dan Datu Temenggong.

7. Sistem barter yang dijalankan oleh masyarakat tempatan di Sarawak dan Sabah merujuk kepada...

  1. Sistem pertukaran barangan tanpa menggunakan wang
  2. Jual beli berasaskan mata wang emas
  3. Sistem sewa tanah pertanian
  4. Kutipan cukai tahunan
Show answer

Answer: A

Sistem barter ialah amalan pertukaran barangan secara langsung mengikut keperluan asas masyarakat.

8. Pengaruh Kesultanan Brunei di Sarawak pada abad ke-19 tertumpu terutamanya di kawasan...

  1. Pesisir pantai dan lembah sungai
  2. Puncak gunung tinggi
  3. Hutan tebal pedalaman
  4. Kawasan sempadan Kalimantan
Show answer

Answer: A

Pengaruh Brunei bertapak kuat di kawasan pesisir pantai untuk mengawal laluan perdagangan sungai.

9. Siapakah tokoh yang terkenal sebagai Ketua Bebas yang mempertahankan kawasan Marudu di Sabah daripada kuasa luar?

  1. Syarif Osman
  2. Rajah Brooke
  3. Mat Salleh
  4. Rentap
Show answer

Answer: A

Syarif Osman merupakan Ketua Bebas di kawasan Marudu yang mempunyai pengaruh kuat di utara Sabah.

10. Dua Kesultanan luar yang mempunyai pengaruh kuat di wilayah Sabah sebelum abad ke-19 ialah Kesultanan Brunei dan Kesultanan...

  1. Sulu
  2. Kedah
  3. Johor-Riau
  4. Ternate
Show answer

Answer: A

Wilayah Sabah dibahagikan di bawah pengaruh Kesultanan Brunei (sebelah barat/utara) dan Kesultanan Sulu (sebelah timur).

Sponsored